Skip to main content

4-6 Bligh Street Competition

Bligh Street sits in the midst of Sydney’s commercial CBD. Although located in the heart of city, the location lacks hotel attractants.

This design sought to capture the unique aspects of Sydney as a destination for international and national travellers, realising the desire for guests to be immersed in an authentic Sydney experience.

The foreshore of Sydney is recognised as having particularly unique features of sandstone escarpments, rockpools, beach culture and iconic harbourside swimming pools. Pools feature throughout the design of the hotel tower; from the rockpool sky deck level through to the sandstone grotto/ health club pool in the basement.

The rooftop rock pools are where guests enjoy sundowner drinks, bbqs and swimming between the flags, a beach tradition. The sky lobby is located directly under- where guests can check in with iconic views of Sydney Harbour and its escarpment whilst looking up into the rock pools of swimmers above.

At street level entry, the streetscape is activated with a food and beverage precinct of ‘carved’ sandstone, creating a grand street entry echoing the sandstone escarpments. The podium and tower above reflects the hotels historic context. As the tower extends, the façade cladding evolves to become sunshading devises which orient towards harbour, ocean, opera house and harbour bridge views. This creates a distinctive sculptured sandstone and terracotta façade sitting apart within the slick, glass business district.

The beach theme is continued further into the interiors of the guest rooms, with sandstone floors, soft beach colours and organic furniture reflective of iconic beach and surf culture.

Health Club Pool
Guest Room Interior

地点

4-6 Bligh Street, Sydney, NSW, Australia

设计顾问

PTW Architects in collaboration with Collins and Turner and March Studio

客户

SC Capital Partners